Over Spinzi

Aanleiding
De personages die kinderen tegenkomen in kinderboeken faciliteren wezenlijke rolmodellen over wie zij zijn en wat zij (later) kunnen worden. Ze dragen sociaal-cultureel geconstrueerde boodschappen met zich mee die kinderen onbewust iets vertelt over hun identiteit en positie in de samenleving. Veel kinderboeken staan echter vol met stereotype rolmodellen langs gender (sekse) en etnisch gekleurde lijnen. Meisjes en jongens krijgen verschillende eigenschappen en toekomstmogelijkheden voorgeschoteld. Hoofdpersonages van kleur zijn vaak afwezig. Kijken wij naar de hoofdpersonages in het totaalaanbod van kinderboeken, dan is deze niet representatief voor de diverse samenleving die Nederland rijk is. Die ondervertegenwoordiging zie je ook terug bij de verhalenmakers van kinderboeken. Uitgevers, auteurs, illustratoren, redacteuren en vertalers van kleur zijn stelselmatig ondervertegenwoordigd in de (re)productie van kinderverhalen en -boeken.

Missie
Spinzi promoot het belang van emancipatie, representatie en diversiteit (en inclusie) in kinderboeken en jeugdliteratuur sinds 2012. Het is belangrijk dat meer kinderen zich kunnen herkennen in de hoofdrollen en geëmancipeerde rolmodellen die zij tegenkomen in kinderboeken en jeugdliteratuur. Door specifieke aandacht te vestigen op representatie, diversiteit en inclusie in kinderboeken geven we een platform voor meerstemmigheid in kinderboeken en proberen we de scheve verdeling in de jeugdliteratuur recht te trekken. Dit doen wij ondermeer door:

– vrijwillige inzet van onze social media kanalen voor de promotie van kinderboeken en jeugdboeken die binnen onze missie vallen;
– het vrijwillig delen van informatie over representatie en diversiteit in kinderboeken op ons platform en social media kanalen;
– advies, training en workshops ter bevordering van de deskundigheid over emancipatie, representatie, diversiteit en inclusie in kinder- en jeugdboeken, collecties en (school)bibliotheken voor de publieke-, culturele- en letterensector.

Oprichting 
Spinzi is oorspronkelijk opgericht in 2012 door Kim Blackburn (Kim Eun Jung) in de vorm van een kinderboekwinkel in Amsterdam Noord, gespecialiseerd in emancipatie en diversiteit in kinderboeken. Zij wilde een fysieke plek in de wereld creëren waar mensen dit soort boeken konden vinden. Spinzi was daarmee de allereerste kinderboekwinkel in Nederland en België die het belang van emancipatie, diversiteit en representatie in kinderboeken in het publieke domein in Nederland agendeerde. Verschillende toonaangevende media schreven erover:

16.07.2014 | Vrij Nederland | Pauline Bijster | Het nieuwe verantwoorde kinderboek | artikel
02.07.2014 | NTR Dichtbij Nederland | Guido Spring | Geëngageerde multiculturele kinderboeken | radio item
06.06.2014 | Roet in het Eten | Quinsy Gairo | Geëmancipeerde en multiculturele representaties in kinderboeken | radio item
07.05.2014 | Parool | Anneloes van Gaalen | De beste buurtwinkels van Amsterdam | artikel
10.12.2012 | Happinez | Happi-kidz editie | Pauline Bijster | Eigenwijze Kinderboeken | artikel

Kinderboekwinkel Spinzi (2012-2015)
De unieke kleinschalige kinderboekwinkel heeft bestaan tussen 2012-2015, aan de Van der Pekstraat in Amsterdam Noord. Door omstandigheden en toendertijd een nog beperkter aanbod van representatie en diversiteit in kinderboeken, is de kinderboekenwinkel in 2015 gestopt.

Persoonlijke rolmodellen
Kim groeide tot haar 13e op in een wit gezin in een wit randstedelijk dorpje waar zij met haar Zuid-Koreaanse adoptie-achtergrond een buitenbeentje was. Op haar 13e kwam zij terecht in een meisjestehuis in Amsterdam waar zij kort woonde. Daarna heeft zij vele omzwervingen gekend. In deze roerige tijden werd zij opgenomen en opgevoed door drie moeders van verschillende komaf: Indonesisch, Arubaans en Surinaams. Deze moeders zijn haar thuis en de rolmodellen van haar jongvolwassen leven. Zij staan aan de basis van het gedachtengoed van Spinzi. Zij hebben haar geleerd hoe verrijkend het is om in en met meerdere culturen op te groeien en verschillende culturele perspectieven mee te krijgen maar zij kwam deze sterke geëmancipeerde vrouwen van kleur nergens tegen in de kinderboeken die zij voorlas aan haar eigen kinderen.

Wetenschappelijke verkenning
Aan Spinzi ging een verkennend bacheloronderzoek vooraf naar genderstereotype en sekse rolbevestigend beeld- en tekstmateriaal in kinderboeken in 2011. Deze thesis geeft zicht op de historische ontwikkeling van genderrollen in kinderboeken aan de hand van literatuuronderzoek. Daarnaast bestaat het extracurriculair uit een verkennende content-analyse naar de representatie van genderrollen in Nederlandse kinderboeken.

De alarmerende uitkomsten van het verkennend onderzoek Genderstereotiep en sekse rolbevestigend beeld- en tekstmateriaal in kinderboeken (2011) gaven de urgentie aan om emancipatie en representatie in kinderboeken in het publieke domein te agenderen en Spinzi in de echte wereld op te richten. Het is gebruikt voor menig artikel en onderzoek, waaronder de één van de eerste uitgebreide publicaties over de noodzaak voor diversiteit in kinderboeken in Vrij Nederland (2014)

Copyright
Op de blogs die hier op Spinzi geplaatst worden rust copyright. Vermeld daarom altijd Spinzi als bron als u gebruik maakt van de informatie die gratis met u gedeeld wordt op dit weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s