De Staat van het Boek (Brussel)

logo185Vorige week maandag vond het jaarlijks symposium De Staat van het Boek in Brussel plaats. Mooi, maar ik ondervond ook een misverstand. Onder de organisatoren, genodigden en bezoekers leeft het reflectief kritische idee dat het belang van diversiteit in kinderboeken en volwassen literatuur zich in Nederland duidelijker manifesteert dan daar. Dit geldt misschien inderdaad voor volwassen literatuur, maar de relevantie en het draagvlak voor diversiteit in kinderboeken staat in Nederland nog steeds in de kinderschoenen. Zo serieus en waardevol als we de volwassen literatuur nemen, zo sentimenteel en onschuldig kijken we naar kinderboeken. Sterker nog: de ruimte en plek die aan diversiteit in kinderboeken naast volwassen literatuur tijdens het symposium gegeven werd, kent op zulks landelijk geëngageerde schaal in Nederland helaas nog geen equivalent.

Chapeau voor onze Vlaamse buren dus. Voor Nederland: work to do!

Het verslag van de parallelsessie Hoe divers wordt er gelezen kun je via de link terug lezen: http://staatvanhetboek.be/2015/programma/index.html.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s